Matfotografi med A7R Mark V

scoop-of-ice-cream-in-a-metal-tray-2000x700-1_landscape_2000x700

 


Fotografen Pablo Gil använder färg, ljus och rymd för att förvandla internationellt hyllade kockars häpnadsväckande mat till konst som fångar blicken. ”Maträtten är huvudpersonen”, säger Pablo om sitt projekt som han fotograferade med sin Sony Alpha 7R V. ”Den här typen av matfotografi har en mycket minimalistisk och medelhavsaktig stil. Ibland har vi med kocken i bilden, som ett sätt att knyta ihop presentationen. Men vi låter alltid kockens läckra anrättningar tala för sig själva.”

chef-pouring-sauce-over-a-slice-of-pie

© Pablo Gil | Sony A7R Mark V + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/80s @ f/4.5, ISO 200

När kocken har avslutat sitt hårda arbete i köket och skapat en perfekt presentation av sin skapelse så är det dags för Pablo att ta bilderna som visar upp kockens verk för världen. ”Negativt utrymme och användning av ljus och mörker har varit mycket viktiga delar av min personliga stil i många år”, säger han. ”Jag hämtar mycket inspiration från konst från senrenässansen och den tidiga barocken. Jag fascineras av den dramatiska avsaknaden av ljus och hur ljuset faller där vi vill ha det. Vi kan säga att det är en blandning mellan barockt ljus och minimalistisk komposition. Märkligt kanske, men kraftfullt.”

sauce-being-drizzled-over-a-slice-of-cake

© Pablo Gil | Sony A7R Mark V + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/250s @ f/8.0, ISO 200

Bilderna får liv genom färgen och detaljerna som Pablo fångar med sin Alpha 7R V och dess bakbelysta sensor på 61 megapixel, som är bäst i sin klass. ”Det dynamiska omfånget och den trogna färgåtergivningen i Alpha 7R V är väldigt höga. Prestandan i sensorn, tillsammans med objektiv från Sony, gör en väldigt stor skillnad jämfört med andra kameror. Skärpa och detalj är så viktigt inom matfotografi. Förmågan att hitta varenda lilla detalj i maten gör stor skillnad, och ibland hittar man landskap i texturerna när man kommer nära inpå med kameran.”

slices-of-cake-on-a-board-with-blobs-of-sauce

© Pablo Gil | Sony A7R Mark V + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/80s @ f/5.6, ISO 200

En av de svåraste sakerna med matfotografi är att få till rätt färg och belysning. Maten behöver se aptitretande ut, med färg och textur, men även naturlig och realistisk, så man måste hitta en balans.

”Det finns en imponerande kraft i färg – den kan höja åskådarens aptit, eller ha motsatt effekt och få någon att inte vilja äta något”, säger Pablo. ”Om färgerna är olämpliga så vill människor inte ha maten. Det är viktigt att känna till psykologin i färg och hur människans hjärna, efter mer än 10 000 år av gastronomisk evolution, föredrar naturliga och levande färger framför mer konstgjorda och trista sådana.”

sushi-rolls-on-a-plate-with-foam

© Pablo Gil | Sony A7R Mark V + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/250s @ f/11, ISO 200

Än en gång gör sensorn på Alpha 7R V att Pablo kan skapa bilder och återskapa så mycket detalj som möjligt i skuggorna. ”Ibland finns det områden på en maträtt som inte går att belysa ordentligt, och det går inte att få till rätt färg utan justeringar under redigeringen. Där spelar det dynamiska omfånget och fotografiets kapacitet till redigering en mycket viktig roll.”

a-pastry-on-a-wooden-box-with-smoke-coming-out

© Pablo Gil | Sony A7R Mark V + FE 100mm f/2.8 STF GM OSS | 1/500s @ f/6.3, ISO 320

Att belysa varje rätt på menyn är lika mycket en vetenskap som att skapa dem, och varje rätt behöver beaktas individuellt med sina egna belysningskrav. ”Jag analyserar alla rätter i detalj. Innan jag fotograferar rätten försöker jag förstå vad maten på bordet förmedlar. Därför arbetar jag ofta med ett två- eller trepunktsschema som jag kan använda för att snabbt variera belysningen, eller till och med ändra från mjuk till hård belysning.”

spoon-cracking-chocolate-coating-on-ice-cream

© Pablo Gil | Sony A7R Mark V + FE 90mm f/2.8 Macro G OSS | 1/800s @ f/2.8, ISO 160

Objektiven som fokuserar ljuset på sensorn är Sony FE 90mm f/2.8 Macro G OSS och FE 100mm f/2.8 STF GM OSS. Alla dessa objektiv fungerar sagolikt tillsammans med Pablos Alpha 7R V-kamera och gör att han får otrolig skärpa och detalj, och med objektivens makrofunktioner kan han komma nära inpå när det behövs.

”90mm-objektivet är mycket praktiskt för bilder på väldigt nära håll och 1:1-makro. Om jag behöver ta fler öppna bilder eller allmänna bilder så använder jag även FE 50mm f/1.2 G Master-objektivet. Men ett objektiv som jag verkligen älskar är 100mm. Dess apodiserade optik (STF – Smooth Transition Focus) skapar organisk oskärpa på en helt annan nivå, vilket inte går att få med någon annan optik på marknaden. Det gör bokeh ännu mer oskarp, och det är fint att se sådana bakgrunder inom matfotografi.”

a-delicate-pastry-on-a-wooden-block

© Pablo Gil | Sony A7R Mark V + FE 100mm f/2.8 STF GM OSS | 1/250s @ f/6.3, ISO 100

På det stora hela skapas bilderna av två mästare inom mat och fotografi. Kockarna har sina verktyg i köket, och Pablo använder sin Alpha 7R V och objektiv som han vet att han kan lita på.

”Den fungerar, det gör den alltid. Därför ser jag Alpha 7R V som en förlängning av mig själv. Den gör precis det den behöver göra, när jag behöver det.”

RAJALA REKOMMENDERAS

Copyright © 2019 Osakeyhtiö Osk. Rajala